Jó ideje már, hogy a raklap bútor ötletek uralják a DIY fórumok egy igen tekintélyes részét. Valahogy sohasem lehet megunni a raklap bútor készítés menetét, hiszen végtelen számú kreatív produktum állítható elő ezzel az egyszerű módszerrel.

A raklap bútor készítés valóban annyira egyszerű?

Az attól függ, hogy mire van igényünk az alapanyaggal kapcsolatban. Hogyha makulátlan, felületkezelt raklapokból szeretnénk összeállítani a kerti bútorainkat, akkor bizony az összeszerelés előtt elég sok időt kell fordítanunk arra, hogy a raklapok a megfelelő állapotúvá varázsoljuk. Ez nagyban függ attól, hogy honnan szereztük be az alapanyagot és hogy előzőleg mire voltak használva. Mert egy raklap gyalulása, csiszolása, lefestése, fúrása, faragása összeszerelése nem annyira egyszerű, mint ahogyan az első ránézésre tűnik. Mert laikus szemmel mi az, amit először észreveszünk a Pinterest-et böngészve? Hát persze, hogy a kreatív raklap bútorok egyszerűségét. Mert csak egymásra teszek kettőt, rácsavarozok egy laminált bútorlapot vagy plexit és már kész is a DIY raklap dohányzó asztalom. De az is lehet, hogy inkább összeillesztek kettőt „L“ alakban és már el is készült a kerti pad házilag.

A kreatív raklap bútorok mögött sok munka áll

Hiszen nem mindenkinek sikerül vadonatúj raklapokat beszereznie. Olykor a sokat látott példányok csak akkor használhatóak fel kerti bútorként, hogyha előtte egy kissé helyrepofozzuk azokat a már említett módon. Persze egy kerti pad házilag nagyon egyszerűen elkészíthető, mindössze 2-3 raklap felhasználásával, hogyha szeretjük az egyszerűbb megoldásokat. De, ha valami bonyolultabbat szeretnénk alkotni, mint amilyen egy sarokülő dohányzóasztallal, akkor készüljünk fel arra, hogy csak a felületkezelésre rá kell szánnunk 1-2 napot a raklapok állapotától függően.

A kültéri raklap bútor készítés jó móka

Persze ez még ne vegye el senkinek sem a kedvét attól, hogy raklap kerti bútorokkal rendezze be az udvarát, a teraszt vagy a filagóriát, hiszen remekül a végeredmény minden csepp izzadságért kárpótól. Viszont, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mibe készülünk belevágni, akkor könnyen lehet, hogy az anyagra fordított összeg kárba megy és feladjuk. Szerszámok tekintetében nem lesz sok mindenre szükségünk. Jól jön egy csiszológép, egy kézi körfűrész vagy dekopír és persze egy fúró csavarozó. A festés többféle módon történhet, amihez használhatunk ecsetet, hengert, vagy szórópisztolyt. A lényeg, hogy mindenképp lazúrozzunk bőszen és ne sajnáljuk a favédő szert, mert hiába a kitűnő raklap bútor ötletek, hogyha egy szezon után elkezd tönkre menni raklap hintaágy.

Fából vaskarika, avagy raklapból bútor

Hogyha egy egyszerű asztalt szeretnénk készíteni, akkor ebben az esetben is, mint mindig a raklap bútor ötletek túlnyomó részében többféle megoldás áll a rendelkezésünkre. Elsőkörben azt kell eldöntenünk, hogy alacsonyabb vagy magasabb asztalt szeretnénk készíteni. Az alacsony az egyszerűbb, kevesebb munkaanyagot igénylő megoldás, míg a magasabb kivitel legalább három raklap összeállítását igényli.

A legegyszerűbb dolgunk a dohányzóasztal készítés során lesz. Nincs más dolgunk, mint egy raklapra görgőket, kerekeket szerelni és máris kész a mozgatható dohányzó asztalunk, ami lefesthető a tetszőleges színre és egy üveglapot is fektethetünk a tetejére.

A magasabb kivitel érdekében egymásra helyezhetünk 3 db raklapot. Hogyha praktikusabb a téglalap forma, akkor a raklapokat hosszában elvágva alakíthatunk a formán. Az asztal lapjához szintén használhatunk üveget, de a deszka borítás is megteszi. Az asztallap felületét megperzselhetjük gázlámpával, ami még jobban kiadja a fa erezetét. Ezután csavarokkal rögzítjük az egymásra helyezett és összecsavarozott raklap aljzatra majd jöhet a lakkozás.

Kényelmes ülőalkalmatosság a kerti pad házilag

Ha már van asztalunk, akkor úgy dukál, hogy mellette kényelmesen tudjunk üldögélni. Ebből a célból készíthetünk kerti padot házilag szintén raklapból. Egy padhoz legalább három raklapra lesz szükségünk, amikből kettőt el kell vágnunk a felénél úgy, hogy mindkettőnek megmaradjon két-két lába. Ezeket egymásra csavarozva már meg is kapjuk az ülő részt, a harmadikból pedig elkészíthető a támla. Ismét jöhet a lakkozás, amiből nem árt két réteg és végül egy átlátszó fedőréteg az időtálló kivitel érdekében.

Ha sikerül a kerti pad házilag, akkor minden bizonnyal egy függőágy elkészítése sem fog ki rajtunk. Bizony még ez is készíthető néhány raklap felhasználásával. De, ha szabadjára engedjük a fantáziánkat, akkor egy napággyal is gazdagíthatjuk a kültéri raklap bútoraink repertoárját, arról nem is beszélve, hogy a teraszon akár egy könyöklő bárpultot is csinálhatunk.

A raklap bútor ötletek titka a határtalan kreativitásban rejlik. Ha valaki megcsinálja élete első asztalát, fotelét, heverőjét raklapból, az valószínűleg egynél nem fog megállni. Egész egyszerűen azért, mert rájön, hogy mennyire egyszerű az egész. Lehet, hogy elsőre nem fog olyan simán menni, viszont a második alkalommal már rutinosan vágunk bele, hiszen jobban átlátjuk, hogy miként lehet hatékony munkát végezni a raklap bútorok kivitelezése során.

Emellett arról sem szabad megfeledkezünk, hogy a környezetet is kíméljük, hiszen fával dolgozunk. Ráadásul, ha megunjuk, akkor átalakíthatjuk és készíthetünk belőle valami mást. Igen ám, de mi lesz a félbevágott, fel nem használt raklapokkal? Ha már valóban nem látunk bennük fantáziát, akkor jók lehetnek tűzifának. De ezzel kapcsolatban szintén számos megoldást találhatunk a raklap bútor ötletek között, hogy mihez kezdjünk a megmaradt darabokkal. Nem kell feltétlenül mindig kanapékban, asztalokban, sarokülőkben gondolkodni. Rusztikus virágtartó is készíthető pl. egy feldarabolt raklapból. Ha nincs már ötletünk, akkor engedjük szabadjára a gyermeki énünket, hiszen raklap bútort készíteni kicsit olyan, mint építőkockákkal játszani csak nagyban.

Itt található a raklap bútor ötletek kimeríthetetlen forrása!