Való igaz, hogy a kínálat hatalmas, mégis fa kerti bútorok házilag is készíthetőek, amennyiben megvannak hozzá a megfelelő eszközeink. Ha pedig nem vagyunk ennyire eltökéltek, akkor egy kis ügyeskedéssel a régi darabokat is újjá varázsolhatjuk egy kis felújítást követően.

Nincs kivitelezhetetlen fa kerti bútor házilag!

Csupán az eszköztárunk és a fantáziánk szabhat határt annak, hogy a fa kerti bútor házilag kivitelezni kívánt változatait mennyire tervezzük bonyolultra vagy egyszerűbbre. Inspirációnak ott a rengeteg internetes fórum és közösségi felület, ahol rengeteg ötletből meríthetünk ihletet a saját tervezésű kerti kiülőnkhöz, asztalunkhoz stb.

A fa kerti bútor házilag történő kivitelezése során nem csak a végeredményt kell szem előtt tartani, hanem magát a folyamatot is. Barkácsolni, valamit alkotni felemelő érzés. Fával dolgozni pedig a természetes mivoltából kifolyólag szintén felér egy meditációval. Bár lehetnek kezdeti nehézségek, amint elkezdi felvenni a kis asztal, vagy egy komolyabb projekt esetén a filagória a végleges formáját, az már éppen elég ahhoz, hogy ne akarjuk feladni a cél előtt.

Kerti bútorok házilag – Az előnyökről röviden

Egyrészt olcsóbb, hiszen nem fizetjük meg a szakember munkadíját. Másrészt pedig még mindig gazdaságosabb elkészíteni, mint újonnan megvásárolni a valamelyik katalógusból kinézett változatot. Sőt, sok esetben a saját kezűleg készített bútorok minősége sokkal jobb, mint egy jól kinéző, mégis a minőségű anyaghasználatot nélkülöző bolti változat. Mert, amit magunknak készítünk, arra valószínűleg kellő figyelmet fogunk fordítani, elvégre nem szeretnénk, hogy idő előtt kárba menjen a munkánk.

Továbbá olyan méretben és színben készíthetjük el a fa kerti bútorokat amilyenben csak szeretnénk. Ez alapján pedig könnyen az adott környezethez illeszthetjük a stílusukat. Sokkal mutatósabb egy fa kerti bútor házilag, mint egy olcsó műanyag.

Olcsó kerti bútor saját kezűleg kivitelezve

Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése és nem is igényel speciális eszközöket. Persze szerszámból sohasem elég. Minél több van a műhelyben annál könnyebb lesz a fa kerti bútorok házilag történő legyártása. A fotelünk alapanyaga lehet egyszerű építési gerenda, ami akár használt állapotában is megteszi, mivel a felületkezelést követően ez már nem fog rajta látszani. Egy kis csiszolás itt egy kis gyalulás ott és máris kész a tökéletes, szálkamentes felület. Az elkészítése nem vesz sok időt igénybe és nem tartalmaz összetett munkafáziskat. Néhány nagyobb facsavarra lesz szükségünk, egy fűrészre, mérőeszközre, fúróra. A kényelmes kivitel érdekében valamilyen párnázatra is szükség lesz, amit érdemes vízhatlan anyagból elkészíteni, vagy készen megvásárolni.

Kerti kiülő is készíthető házilag?

Amennyiben egy komolyabb projektbe szeretnénk belevágni, akkor minden további nélkül megtervezhetjük a saját kerti kiülőnket. Hogyha szeretnénk egy kis csavart vinni a dologba, akkor ezúttal is a rendelkezésünkre áll a filagória ötletek kifogyhatatlan tárháza a különféle lakberendezési és DIY fórumok formájában.

Egy kerti kiülő megédesítheti a mindennapjainkat, hiszen tavasztól egészen a késő őszi időszakig használható. Persze az ideiglenes téliesítése is lehetséges, amit fóliával tehetünk meg. A grillpartik, a családi, baráti összejövetelek során kitűnő helyszíneként szolgál majd a finom falatok elfogyasztásának. De egy szép nyári reggelen a kávénkat is elkortyolhatjuk benne feltöltődés gyanánt.

Az felhasznált alapanyagát tekintve az építmény vázát 15×15-ös gerendák adják, melyek a sarkokon átlapolásos csapolással és szegezve rögzülnek egymáshoz. A tető borítása borítását egyszerűen deszkából is elkészíthetjük, amit kátrány borítással szigetelhetünk le, erre pedig zsindely borítást tehetünk. Ez utóbbi helyet használhatunk cserepeslemezt vagy hagyományos cserepet is. Ha pedig több napfényt szeretnénk átengedi a tetőn, akkor még a plexi is szóba jöhet. Az oszlopok között korlát kerül kialakításra, amit különféle díszítéssel láthatunk el. Erre a célra pl. használhatunk apáca rácsot. Hogyha nem beton alapra építünk, akkor olyan lábazatra pl. pallókra kell felhúznunk a kiülőnket azért, hogy a padlózat ne érintkezzen közvetlenül a talajjal. Értelemszerűen a felhasznált faanyagokat összeépítés előtt favédő szerekkel kezelni kell, különben az időjárási körülmények hamar elkezdik tönkre tenni a fát.

Filagória ötletek végtelen sora

Ha elkészült a filagóriánk akkor már csak annyi a dolgunk, hogy berendezzük a saját ízlésünknek megfelelően. Már esett szó a téliesítésről, ami szintén egy remek opció. Nincs is kellemesebb annál mint a hófödte udvaron a jó meleg kiülőnkben forraltbort kortyolgatni egy meghitt téli napon. A téliesítés a kiülőnk oldalainak a lezárását foglalja magába. Ehhez vásárolhatunk direkt erre a célra készített fóliát. A berendezésé sem kell sokat gondolkodnunk, hogyha a fa kerti bútorok házilag előzőleg el lettek készítve. Egy asztal és néhány szék máris megteszi a kívánt hatást. De, ha úgy tetszik akkor készíthetünk egy könyöklő pultot is a kiülőnkbe vagy látványkandallót. A filagória ötletek kivitelezését nagyban meghatározza az építmény mérete. Ezért érdemes előre eldönteni, hogy mit szeretnénk utólag elhelyezni benne. Egy heverő sem rossz ötlet, amin lazíthatunk a kedvenc regényünk olvasása közben.

Kerti hintaágyban édes a pihenés

Nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek nagy kedvence is a kerti hintaágy. Vörösfenyő felhasználásával egy igazán időtálló darabot készíthetünk. Amellett, hogy nagyon kényelmes, a további előnye, hogy nem igényel különösebb kézügyességet az összeállítása. Ezt is fontos az összeállítás előtt felületkezelésben részesíteni, amihez a legjobb sötét színű vékonylazúrt használni, mivel ebben több a pigment, ezért jobban védi a fát az UV sugaraktól. Ezt követően nem igényel semmilyen karbantartást, csupán néhány év elteltével majd újra kell festeni.