Adott egy régi fiókos szekrény, amitől sajnálunk megválni, mivel eszmei értéket képvisel. Azt is kár tagadni, hogy a régi bútorok igen strapabírónak és masszívnak számítanak, mivel sok esetben tömör fából készülnek, viszont idővel ezek is elavulnak, és a felújításhoz nem árt néhány új bútorfogantyú. Ugyanis ezek elengedhetetlen alkotóelemei a bútoroknak a praktikus használat tekintetében, így fontos, hogy milyen állapotban vannak.

Ne becsüljük alá a bútorfogantyút!

Mert, ha a régi bútor már kopottas, a felülete pedig itt-ott sérült, akkor az első dolog, ami az eszünkbe jut a felújítással kapcsolatban, az a fafelületek gondos megmunkálása. De, ha az adott változat kap egy új árnyalatot, más színezést, akkor megtörténhet, hogy a régi bútorfogantyú már nem kerül összhangba az új dizájnnal. Nincs más dolgunk, mint leszerelni és újat rögzíteni a régi helyére. A kínálat hatalmas. Egészen érdekes kombinációkat alakíthatunk ki, a modern, klasszikus, rusztikus stílusú bútorfogantyúkkal. Ezen apró tartozékok segítségével kényelmesebbé tehető az adott bútordarab használata is.

Persze egy bútor nem kell feltétlenül antik legyen ahhoz, hogy javításra szoruljon, sőt, éppen ellenkezőleg! Lehet egy vadonatúj asztalos munka, amihez nekünk, megrendelőknek a feladata lesz az ideális bútorfogantyú kiválasztása. De valóban olyan egyszerű dolog ez? Az asztalosnak nyilván mindegy, hogy mit szerel rá, viszont a végeredmény kinézetét tekintve, nekünk, mint megrendelőknek egyáltalán nem az. Ha rosszul választunk, akkor azt a hibát elég nehézkes lesz kijavítani, főleg amennyiben már elkészültek a bútorfogantyú felszereléséhez szolgáló furatok.

A bútorfogantyúk felszerelése alapjáraton nem egy bonyolult dolog ezért, ha egy már meglévő bútoron szeretnénk lecserélni azokat, akkor egy csavarhúzón kívül másra nem lesz szükség. Mielőtt kiválasztanánk a szép új bútorfogantyúkat, azért mérjük le a furatok közötti távolságot, mert ellenkező esetben a régiek látszani fognak, ami nem túl szép látvány.

Speciális szerszámok bútorfogantyú felszereléshez

Aki szokott barkácsolni, az nyilván találkozott már ezzel a feladattal. Egy átlagos csavaros bútorfogantyút nem nagy kunszt felszerelni. Az ajtóban készített furatokon belülről átdugott csavarral rögzíthető a bútorgomb vagy a fogantyú. Viszont, ha nem szeretnénk, hogy a fiók vagy az ajtó síkja kiálló részeket tartalmazzon, akkor választhatjuk a másik módszert, mégpedig az élbe marható vagy süllyeszthető változatot. Amennyiben rendelkezünk egy felsőmaróval, nem lesz probléma a felszerelése. Kimondottan esztétikus kivitel érhető ezzel a megoldással.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ilyen esetben már nem árt némi tapasztalattal rendelkezni a kivitelezéshez, ezért nem szégyen szakemberre bízni a dolgot, ha ilyen típusú bútorfogantyú felszerelését tervezzük. Ne feledjük, hogy praktikum szempontjából is kiemelkedő a helytakarékos mivoltából kifolyólag. A szűk helyiségekben problémát okozhatnak a kiálló részek, ez a gond viszont nem áll fent a süllyeszthető bútorfogantyúk esetében.