Meglehetősen sok olyan emberrel találkozhatunk manapság, aki kedvtelésből hobbiasztalos babérokra törnek, vagy extra jövedelemforrásként szeretnék elsajátítani az asztalos mesterséget.

Mások viszont saját kezűleg készített bútorokkal akarják berendezni az otthonukat, mert ez kevesebbe kerül, mint a minőségi ágyak, szekrények és polcok megvásárlása a bútorüzletekben.

Mire van szüksége egy hobbiasztalosnak?

hobbi asztalos

 

Bármivel állunk is szembe, annak, akit most kezd érdekelni ez az ágazat, sok kérdése van, amelyek részletes és érthető válaszokat igényelnek. Milyen berendezések elengedhetetlenek egy hobbi asztalos műhelyben, milyen eszközök szükségesek a munkához, hogyan kell azokat helyesen megválasztani, majd összeszerelni. Más szóval, honnan kell elindulnia annak, aki hobbiasztalos akar lenni? Erre adjuk meg a továbbiakban a válaszokat.

 

Fontosak a megfelelő munkakörülmények

 

Ha valaki családi házban vagy vidéken él, akkor a hobbi asztalos műhely berendezhető az egyik otthoni melléképületben. A városi lakásokban a mesterek az erkélyen vagy a folyosón tevékenykedhetnek, ha azok mérete lehetővé teszi a kényelmes mozgást. Az olyan kézenfekvő és kötelező dolgok mellett, mint a beltéri világítás, a fűtés és a szabad mozgástér, fontos megemlíteni a helyiség szellőzését is. A természetes szellőzés nem lesz elegendő a forgács, a fűrészpor és a por eltávolításához, ezért a ventilátorral ellátott hobbi asztalos gépek segíthetnek ennek a problémának a megoldásában.

 

Nem árt az óvatosság sem

A fával végzett munka meglehetősen veszélyes.

Így a hobbiasztalosoknak és a profiknak egyaránt ügyelniük kell arra, hogy az elsősegély készlet is helyet kapjon a műhelyben, ami tartalmaz mindent, amire szükség lehet a vágások és zúzódások gyors, hatékony ellátásához.

Érdemes jódot, kötszereket, vattát, hidrogén-peroxidot és tapaszokat is elraktározni az elsősegély készletbe. Számítani lehet arra is, hogy a sok deszkadarabnak, rúdnak, lécnek, rögzítő elemnek, ragasztónak és fémhulladéknak kell majd helyet találni, ehhez a tárolás kényelmes módját kell kidolgozni. Hosszútávon a fémpolcok használata lesz a legalkalmasabb.

 

Mindig konzultáljon egy tapasztalt szakemberrel!

A kezdők nem biztos, hogy mindig tisztában vannak a munkájukhoz szükséges hobbi asztalos gépek listájával.

Ennek eredményeként sok felesleges szerszámot vásárolnak, vagy valami fontos tényezőt szem elől tévesztenek, amely nélkül a műhely valószínűleg nem fog teljes kapacitással működni. Ezért érdemes a szakmát már néhány éve űző mester véleményét kikérni azokról az eszközökről, amelyek a hobbiasztalos munkája szempontjából a legfontosabbnak tűnnek.

 

Ezek nélkül sem profi, sem laikus nem boldogulhat

A marógépek az asztalos berendezések kategóriájába tartoznak.

Segítségükkel különféle fa alkatrészeket vágnak ki és nyersanyagot dolgoznak fel, hogy azok a kívánt formát kapják. Napjainkban a fa csapolás házilag is megoldható anélkül, hogy méregdrága eszközöket kellene vásárolni. Az ilyen gépek a hobbiasztalosok nélkülözhetetlen asszisztenseivé váltak és segítenek abban, hogy a munkadarab olyan formát öltsön, amilyet könnyű saját kezűleg elkészíteni.

hobbi asztalos

Szerszámkészítés házilag! Lehetséges ez?

 

Viszont, ha a pénzügyi lehetőségek megengedik, akkor nem kell drága időt pazarolni a felsőmaró asztal házilag történő elkészítésére sem. A legtöbben mégis inkább saját maguk készítik el ezeket. Sőt, az előállítás folyamata nem jelent különösebb nehézséget. A saját készítésű eszközök nem igényelnek előzetes tervrajzokat sem, mert a legegyszerűbb vázlat segítségével készíthetők el. Nehézségek csak a fa csapoláshoz szükséges berendezés asztalának elkészítése során merülhetnek fel, ezért itt mindent meg kell tenni a méret lehető legpontosabb kiszámításához.

 

Biztonsági tanácsok, amelyeket ajánlott betartani

 

A hobbiasztalos munkája során vannak olyan követelmények, amelyeket figyelembe kell venni, elsősorban azoknak, akik elektromos szerszámokkal dolgoznak.

A csiszológépek és a fűrészek hatalmas mennyiségű port bocsátanak ki, naponta történő használat esetén pedig az általuk kiadott zaj rontja a hallást. Javasolt tehát a porvédő maszkok használata, amelyek cserélhető szűrőkkel vannak ellátva. A hallást olyan ipari füldugók védik, amelyeket könnyű megtalálni a barkácsboltokban.

 

Reméljük, hogy a tanácsainkkal sikerült megválaszolni a hobbiasztalosokban leggyakrabban felmerülő kérdéseket!