Barkácsoláshoz ideális választás a kézi változat alkalmazása. A komolyabb feladatokhoz, viszont már célszerűbb egyengető, illetve vastagsági gyalugépet választani. A kézi gyalugép megfelelő használata, egy kis gyakorlással hamar kiismerhető.

Hogyan vágjunk bele a kézi gyalu használatába?kézi gyalugép

Létezik egy íratlan szabály, miszerint nagyolással érdemes kezdeni. Ez azt jelenti, hogy akár 2 mm-es fogásmélységet is alkalmazhatunk. Ezt követően pedig állítsuk ezt az értéket alacsonyabbra. Így biztosan sima felületet kaphatunk. De mik azok a hibák, amiket kezdőként könnyű elkövetni egy kézi gyalugéppel? Könnyen hibázhatunk a keskeny és a széles faanyagok esetében.

A keskeny lécek megmunkálásakor a kézi gyalugép billeghet, ami egyenetlen végeredmény fog okozni. A billegés kiküszöbölésére biztos kezekre van szükség és természetesen némi tapasztalatra is. A széles munkadarabokkal pedig az a probléma, hogy a kézi gyalugép könnyen lépcsősre gyalulhatja, hogyha egymás melletti sávokban vezetjük az eszközt.

A kézi gyalugép hibáinak kiküszöbölésekézi gyalugép

Viszont egy házilag barkácsolt vezetővel ezek a hibák könnyen megelőzhetőek. Hogy miként kell ilyen vezetőt csinálni, arról számos videó kering az interneten. Ezáltal sokkal eredményesebben használhatjuk az egyszerű kézi gyalugépet, vastagsági gyalugépként. Az kezeletlen épületfát néhány perc alatt simává varázsolhatjuk.

Nem mindegy, hogy milyen teljesítményű kézi gyalugéppel látunk munkához, hiszen többféle faanyag létezik. Az Einhell, Ryobi, Makita, DeWalt modellek nem csak a puha fenyővel, hanem a keményebb bükkel is megbirkóznak. Ár érték tekintetében egy Einhell, vagy egy Bosch modell igencsak jó választásnak bizonyul. Természetesen egy kis kutatással más gyártók termékei is vételnek számíthatnak.

Ismerjük meg a kézi gyalugépet vásárlás előtt!kézi gyalugép

Viszont mindenképp győződjünk meg az adott kézi gyalugép minőségéről. Nem árt, hogyha különféle tartozékokat is találunk a dobozban, ami megkönnyíti a kézi gyalugép használatát. Bizonyos gyártók még szénkefét is szoktak mellékelni a kézi gyalugép mellé, hiszen ez az az alkatrész, ami a leghamarabb el szokott használódni szerszámgépek esetében. A kézi gyalugép fordulatszám szabályozóval rendelkezik.

Így tökéletesen sima felület alakítható ki, néhány perc lefolyása alatt. A kialakítása ergonomikus és az alján található alumínium talplemezen könnyen csúsztatható. Gyalulás közben fokozottan figyelnünk kell arra, hogy nehogy a kézi gyalugép vezetéke, véletlenül a gyalukés alá kerüljön. Sajnos ilyesmi már számtalanszor előfordult. Az ilyen balesetek ugyan nem feltétlenül veszélyesek, viszont garanciavesztéshez vezethetnek, hiszen a helytelen használat miatt hibásodott meg az eszköz.