Fával dolgozni remek dolog. Egészen egyedi dolgokat alkothatunk, viszont számolnunk kell azzal, hogy munka után minden csupa fűrészpor és forgács lesz. Ez különösen nagy gondot okozna az asztalos műhelyekben a nagyobb volumenű munkák esetén. De a modern technológia természetesen erre is megtalálta a megoldást a forgácselszívó formájában.

Ez a gép nem más, mint egy nagyteljesítményű ipari porszívó, ami fejlett szűrő és szívórendszerrel lett felszerelve. Illetve egy sokkal nagyobb tárolóval rendelkezik, hiszen a beszívott forgács és por mennyisége jelentős méreteket ölthet. Azt gondolhatnánk, hogy a forgácselszívó csupán kényelmi szempontból fontos, hiszen munka után megkímél a helyiség kitakarításától. Pedig védi az egészségünket is.

Nagyon hasznos a forgácselszívóforgácselszívó

Hiába számít természetes anyagnak a fa, a belélegzett fa por kifejezetten egészségtelen, kiváltképp akkor, hogyha kezelt munkaanyaggal dolgozunk. A lakkozott, festett felületek csiszolása esetén érdemes védőmaszkot és védőszemüveget viselni a forgácselszívó használata mellett is. A tüdőbe kerülve idővel súlyos légúti betegségek alakulhatnak ki azoknál a személyeknél, akik nem megfelelő munkakörülmények között dolgoztak hónapokon, éveken keresztül.

A forgácselszívó használata egyszerű. Minél nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, annál kevesebb szennyeződés kerül ki a környezetbe. Ez azt jelenti, hogy például egy forgácselszívó egyenesen két géphez is csatlakoztatható. Ezért nem kell cserélgetni a csatlakozást az asztali körfűrész és az elektromos gyalu között. De használhatjuk a gérvágóval, vagy a darabolóval is. Az egészséges és tiszta munkakörülmények érdekében a forgácselszívónak ott a helye, minden asztalos műhelyben.

Okosan a forgácselszívó beszerzésével!forgácselszívó

Az olyan ismert márkák termékei, mint a Megatool, Scheppach, Einhell, Güde GAA, Zyklon, kitűnő funkciókkal rendelkeznek. A legtöbb modell már rendelkezik szűrő tisztító funkcióval. Ennek köszönhetően nem kell minden használat után kivenni és manuálisan kitisztítani a mikroszűrőt. Továbbá az automatikus indítás és a késleltetett leállítás is lényegesnek számít ezeknél az eszközöknél. Az automatikus indításnak hála, a forgácselszívó együtt indul a rácsatlakoztatott szerszámgéppel. Viszont nem ugyanabban a pillanatban áll le, mert akkor a szívócsőben maradna a forgács.

A modern változatok, vibrációmentes működést tesznek lehetővé, a kifinomult ventilátorkialakításból kifolyólag. A ventilátorok kialakítása a zajszintet is befolyásolja. Rendelés esetén lényeges meggyőződni arról is, hogy milyen tartozékok járnak a forgácselszívó mellé. A csekélyebb teljesítménnyel és kisebb gyűjtőzsákkal rendelkező modellek jól jönnek az otthoni barkácsoláshoz. Viszont egy olyan típus, mint a JET DC1100A, már az asztalosipari gépek közé tartozik.