Tiszta környezetben sokkal jobban megy a munka. A famegmunkálás azonban nagyon nagy porral jár, hogyha nincs a közelben egy forgácselszívó. Viszont, ha a rendelkezésünkre áll egy ilyen eszköz, akkor garantált a tiszta és élvezetes munka. A fával nagyon könnyű dolgozni a megfelelő szerszámokkal, viszont nem túl egészséges beszívni az így keletkezett port, különösen akkor, hogyha már valamilyen kezelt faanyagról van szó. A száraz lakkal, ragasztóanyaggal, festékkel keveredett por súlyos lerakódásokat eredményezhet idővel a tüdőben. Aki ilyen helyen dolgozik, az mindenképp maszkot kell viseljen, ami megvédi az egészségét.

A forgácselszívó jelentősége

De a forgácselszívó használata is éppen ennyire eredményes, ráadásul sokkal kényelmesebb megoldás, mivel nem kell egy maszkban tölteni az egész napot, ráadásul tisztán tartja az adott helyiséget. Nagyon sokféle kivitelben lehet hozzájutni. Minél nagyobb a teljesítménye és a tároló tartálya, annál biztosabb, hogy ipari felhasználásra lett tervezve. Természetesen az otthoni barkácsoláshoz is lehet az interneten a különféle webáruházakban megfelelő forgácselszívót találni, aminek szerényebb a helyigénye és a teljesítménye is, mivel nincs szükség rá nap, mint nap, ezért egy ilyen modell, bőven elég lesz az otthoni használathoz. Nem kell állandóan sepregetni a műhelyben és nem lesz szükség ipari porszívó használatára sem.

Környezetbarát megoldások forgácsból

Bár számos szerszámgéphez hozzá lehet csatolni egy porszívót is, hogyha nem szeretnénk, hogyha az adott munka nagy porral járjon. A forgácselszívó kifejezetten a faipari munkákhoz lett kitalálva, ezért nem szabad fúrógéphez csatlakoztatni, akkor, amikor betonfúrásra készülünk. Egy rendkívül praktikus eszköz, ami összegyűjti egy helyre a forgácsot, amit ezután újra lehet hasznosítani, hogyha igény van rá. A tiszta faforgács pedig nagyon sok mindenre használható a ház körül. Ezzel kapcsolatban sokféle trükköt és tippet találhatunk az interneten, de többek között a háziállatoknak almot is készíthetünk belőle és bizonyos esetekben a virágföldbe is bele keverhetjük.forgácselszívó

A tiszta műhelyek titka

A legtöbb forgácselszívó kerekekkel van ellátva. Ez egy nagyon praktikus megoldás a mobilitás szempontjából. Üresen sem túl könnyű emelgetni a nagyobb modelleket, de ha megtelik, akkor még nehezebbé válik. A kerekekkel felszerelt forgácselszívó azonban sokkal könnyebben hordozható egyik helyről a másikra. Egyszerűen rá lehet kapcsolni azt a szerszámgépet, amivel éppen dolgozunk. Legyen szó gyalulásról, gér vágásról, fúrásról, faragásról, a forgácselszívó segítségével tökéletesen tisztán tartható a munkakörnyezet. Ezzel a remek eszközzel rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg.