A faipari szerszámok korábban olyan eszközök voltak, amelyeket csak asztalos szakemberek kezeiben tudtunk elképzelni. Napjainkban azonban egyre népszerűbbek az úgynevezett „Csináld magad” megoldások. Rengeteg praktikus tippel találkozhatunk a különböző internetes oldalakon vagy YouTube videókban.

faipari szerszámok

Ezek az oktató anyagok legtöbbször valamilyen háztartási problémára kínálnak megoldást. Előnyük, ha figyelmesen elolvassuk vagy megnézzük, a bemutatott praktikákat ügyesen használva egyedi, az igényeinknek leginkább megfelelő végeredményt érhetünk el. Nincs ez másképp a barkácsolással sem. A modern technológiának hála, a különböző faipari szerszámok használata mindenki számára könnyen megtanulható, elsajátítható lett. Az első ránézésre nehéznek tűnő feladatok sem olyan bonyolultak, ha megfelelően választjuk meg a használandó faipari szerszámgépet. Innentől kezdve pedig csak egy kis odafigyelésre és kézügyességre lesz szükségünk. Nézzük is meg, hogy milyen lehetőségeink vannak!

Milyen faipari szerszámot érdemes beszereznünk?

A webshopok bőséges kínálatában kedvünkre válogathatunk a hobbi asztalos gépek között, ugyanakkor nem árt azt sem végiggondolni, hogy valójában mennyire van szükségünk az adott eszközre. Bizonyos típusokat nem érdemes beszerezni, ha csak egy feladat elvégzéséhez vennénk igénybe. Utána lehet, hogy soha többet nem fog előkerülni a sufni mélyéről és összességében jobban jártunk volna, ha asztalos szakembert bízunk meg. Ugyanakkor nagyon jó szolgálatot tehet például egy szúrófűrész (más nevén dekopírfűrész). Ha éppen hajópadlót szeretnénk lerakni, a segítségével gyorsan és egyszerűen tudjuk méretre szabni a laminált padlólapokat. Később pedig vághatunk vele szegőlécet vagy bútorlapokat is. Ehhez csak a megfelelő fűrészlapot kell kiválasztanunk, innentől kezdve pedig a lehetőségek szinte végtelenek.

faipari szerszámgépek

Faipari szerszámgépek profiknak és hobbi felhasználóknak

A barkácsolásnak is különböző szintjei vannak, az alkalmi felhasználóktól kezdve egészen a tapasztalt asztalos szakemberekig bezárólag. Ezt a logikát követi az asztalos szerszámok besorolása is. Különbséget tehetünk hobbi és profi felhasználásra szánt eszközök között. A különbség érezhető az adott szerszám árán és az általa nyújtott funkciókon is.

A hobbi asztalos gépek már pár 10 ezer Forintért is beszerezhetőek, míg ugyanazon asztalos szerszámok profi változatának ára a több százezres nagyságot is elérheti.

Cserébe viszont összetettebbek és több funkcióval, valamint beállítási lehetőséggel rendelkeznek, mint a hobbi felhasználóknak készült társaik.

Vegyük például az asztali körfűrészeket! Egy igazán profi gépnek borsos ára van, azonban hozzáértő kezekben csodákat lehet vele művelni. Rengeteg különböző beállításra képesek, valószínűleg nagyobb a felfekvési felületük, jobb a teljesítményük és alkalmasak a legnehezebb vágások pontos elvégzésére is. Ha valaki nem szeretne bonyolult dolgokat barkácsolni, megfelelő választás egy egyszerűbb kivitelezésű asztalos szerszám is, nagy valószínűséggel úgysem használná ki a profi eszköz nyújtotta extra lehetőségeket. Az alapvető vágások elvégzésére a hobbi gép is megfelelő, ráadásul az igazán aprólékos munkákhoz még mindig a szerszámok kézi változatát szükséges használni.

 

Modern faipari szerszámok a legkülönbözőbb helyzetekre

Ha egy egyszerűbb könyvespolcot szeretnénk elkészíteni, lehetséges, hogy a hobbi asztalos gépek funkciói bőven elegendőek a kivitelezéshez.

Azonban, ha valami igazán egyediben gondolkodunk, akkor mindenképpen szükségünk lesz egy minőségi fafaragó készletre. Akinek megvan hozzá a kellő ügyessége, kreativitása, ezen eszközök segítségével látványos, dekoratív tárgyakat is készíthet, amelyek kiváló ajándékok lehetnek, ha valami különlegessel szeretnénk meglepni a barátainkat, családtagjainkat.

Itt érdemes megemlíteni a gravírozó gépeket is. Ezek segítségével frappáns, egyedi és látványos apróságokat alkothatunk, mint például egy mutatós kulcstartót, poháralátétet vagy éppen házszám táblát. Akinek pedig megvan hozzá a tehetsége, akár fába gravírozott fényképeket is készíthet.

 

Honnan érdemes beszerezni a faipari szerszámokat?

A jó minőségű faipari gépi szerszámok kifejezetten hosszú élettartammal bírnak, gondos kezekben évtizedekig jó szolgálatot nyújthatnak.

Ezért, akinek jó szeme van az ilyen gépekhez, bátran körbenézhet az online piactéren is a használt termékek között. A használt faipari szerszámok vásárlása valamennyi kockázatot mindig tartogat, mert lehetnek olyan rejtett hibái a készüléknek, amit még egy tapasztaltabb asztalos sem biztos, hogy elsőre észrevesz. Árban viszont a töredéke lehet egy vadonatúj eszközének.

faipari szerszámok otthoni használatra

Az új termék egyik legfontosabb előnye éppen ezért a garanciális jótállás. Hiába használjuk megfelelően és odafigyeléssel a gépet, bármikor előfordulhat idő előtti meghibásodás. Ehhez nem is kell feltétlenül a mi „közreműködésünk”, a nagy számok törvénye alapján sajnos időről-időre minden termék között előfordul hibás darab is. Viszont, ha megbízható forrásból vásárolunk, egyfelől csökkenteni tudjuk annak esélyét, hogy már az eladó által is ismert hibás terméket adjon el nekünk, illetve a garanciális javítások vagy cserék esetén is nagyobb együttműködésre számíthatunk.

Faipari szerszámok otthoni használatra

A faipari szerszámok egyre modernebbek, használatuk egyszerűbb és letisztultabb lesz, ezáltal egyre könnyebb elsajátítani a kezelésüket.

Rengeteg olyan ház körüli munka van, amelyek elvégzésére régebben szakembert hívtunk volna, a modern eszközök segítségével azonban már minden nehézség nélkül mi is elvégezhetjük ezeket a feladatokat. Ugyanakkor figyelni kell arra is, nehogy túlzottan elbízzuk magunkat, mert egy tetőszerkezet kialakítása vagy terasz felépítése még mindig igényli a tapasztalt, hozzáértő szakember közreműködését. Így az ilyen vagy ehhez hasonló, bonyolultabb feladatokat még mindig bízzuk egy profi csapatra!