A bútor felújítás ötletek kifogyhatatlannak tűnő tárházából merítve új életet lehelhetünk a régi, megunt bútordarabokba.

Nem túlzunk, ha kijelentjük, manapság a bútor felújítás újra a reneszánszát éli – világszerte hódítanak a DIY trendek, amelyek segítségével akár fillérekből is renoválhatjuk a használaton kívüli, megunt darabokat házilag.

Bútor felújítás – hogyan készüljünk fel a feladatra?

Kétségtelen, hogy a bútor felújítás ötletek sikeres és nem utolsó sorban mutatós megvalósításához nemcsak háttértudásra, de gyakorlatra is szükség van. Tapasztalatot pedig kizárólag úgy szerezhetünk, ha nem adjuk fel az első próbálkozások után. Nem álltatunk senkit: az első egy-két kísérlet talán nem hozza a várt eredményeket, de ez nem jelenti azt, hogy fel kellene adnunk.

Bútor felújítás ötletek – minden régiből lehet valami új!

Amennyiben még teljesen kezdőknek számítunk a bútorfelújítás világában, érdemes az itt-ott megkopott, ósdi, méretükben kisebb bútorok felújításával kezdeni. A rozoga, nagyobb javításra szoruló egységeket hagyjuk azokra az időkre, amikor már több tapasztalat van a tarsolyunkban.

Bútor festés – a felújítás egyik legegyszerűbb módja

A kezdeti sikerélmény elengedhetetlen ahhoz, hogy a bútor felújítás hosszan tartó szenvedélyünk maradhasson. A profik tanácsát megfogadva, kezdjük a legegyszerűbb renoválási módszerekkel: a megkopott bútorok újra csiszolásával és festésével.

butor festes

Bútor készítés házilag? Miért is ne!

A bútor felújítás ötletek kategóriában számos remek példát találunk arra is, hogyan válhat a régi bútor teljesen más funkcionalitással rendelkező darabbá. Mutatunk néhány remek ötletet a témában!

Bútor felújítás ötletek – a régi fiókok új élete

A használhatatlanná vált szekrény fiókjai, némi leleményeséggel csodaszép polcokká is válhatnak a kezeink alatt. Teljesen mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb méretű kallódó fiókokról van szó, csiszolással, alapozással majd festéssel bármilyen ósdi darab stílusos falipolccá avanzsálhat. Ha több kisebb méretű fiók is a rendelkezésünkre áll, azokat akár kreatívan egymáshoz is rögzíthetjük, így hozva létre egy komplett polcrendszert. Az újdonsült polcok elrendezését mi magunk döntjük el, mint ahogyan azt is, milyen legyen azok háttere.

Újra hódít a 60-as évek divatja

Nincs új a Nap alatt, szoktuk gyakorta megjegyezni a hétköznapok során. Nos, e kijelentés igaza nemcsak a divatvilágban újra és újra visszatérő stílusokra vonatkozik, de a lakberendezésre is. Manapság például a 60-as évek dizájnja éli újra a reneszánszát, némi futurisztikus elemmel megtűzdelve. Ha rá tudjuk tenni a kezünket egy-egy ebből a korszakból származó egységre, joggal érezhetjük azt, hogy megütöttük a főnyereményt.

Egy igazán nagykaliberű projekt: felújított retro konyhaszekrény

felujitott retro konyhaszekreny

Gyerekkorunk felhőtlen napjait idézik a szinte minden magyar háztartásban megtalálható, sokfiókos, méretükben nem túl nagy retro konyhaszekrények. Nagymama konyhájának kötelező bútordarabja, bár a maga nemében roppant bájos, korántsem nevezhető modernnek, így a mai háztartásokban már nem állná meg a helyét. Szerencsére ez a kedves, nosztalgikus hangulatú bútor is felújítható, sőt, ha valóban komolyan állunk hozzá a projekt megvalósításához, a vidékies atmoszférájú otthonok mellett a modern dizájnú konyhák stílusos ékévé is varázsolhatjuk a retro szekrényt. Ez a munka inkább a haladó barkácsolóknak ajánlott.

Bútor felújítás ötletek: mielőtt még bármihez is fognánk

Ha már a birtokunkat képezi ez a sokajtós, sokfiókos bútordarab, fontos eldöntenünk, hogy melyek azok a részek, amelyeket megtartanánk, és melyek azok, amelyeket mindenképpen eltávolítanánk. Ha például dekoratív nyitott tálalóvá szeretnénk alakítani a retro konyhaszekrényt, vegyük le a szekrény ajtajait, távolítsuk el a fiókokat is. Ez különösen abban az esetben remek ötlet, ha a bútor ezen részei már alapvetően sérültek, esetleg itt-ott el is vannak törve.

Bútor felújítás ötletek: az első lépések

bútor felújítás

A retro konyhaszekrény felújítása tulajdonképpen annak precíz, alapos csiszolásával kezdődik. Mivel ezek a darabok fából készültek, ezen a ponton nem fogunk különösebb akadályokba ütközni. A csiszolás során az elöregedett festékréteget távolítjuk el. Dolgozhatunk érdesebb szemcséjű csiszolópapírról vagy gépi csiszolóval is. Mivel nagy méretű munkafelületről van szó, érdemesebb az utóbbi módszerrel próbálkozni.

Néhány szóban a szútlanításról és a javításról

A régi bútorok felújításának egyik legnagyobb kihívása a hibák kijavítása és a szútlanítás. Amennyiben azt látjuk, hogy az adott egységen apró lyukacskák éktelenkednek, mindenképpen érdemes profi rovarírtó szolgáltatást igénybe venni – még abban az esetben is, ha ránézésre úgy tűnik, a „lakók” már távoztak. Ha a szekrény szúmentes, a lyukakat ki kell tölteni ahhoz, hogy a felújítás tovább haladhasson. Ez történhet speciális viasszal vagy fatapasszal is. A kisebb-nagyobb hibák javítását is elvégezhetjük fatapasszal, amit egyébként gyakran faglettnek is neveznek. A leginkább gyurmára hasonlító anyagot a már előzőleg letisztított felületre spaklival kenhetjük fel és simíthatjuk el. A faglett segítségével tehát könnyedén kitölthetjük a lyukakat és réseket, repedéseket. Ha a glett megszáradt, érdemes átcsiszolni még egyszer a már homogén felületet.

A végső simítások: alapozás és festés

Az alapozás segít egyenletessé tenni a bútor felszínét, illetve szavatolja a festék maximális tapadását. Ha az alapozó kiválasztására kerül a sor, ajánlatos a vízbázisú termékek háza tájáról mazsolázgatni. Az i-re a pontot a végső festéssel tehetjük fel. Ebben a munkafázisban nincs helye a kompromisszumoknak a minőség és az ár között – ha valóban mutatós eredményt szeretnénk elérni, nem szabad a festék beszerzésén spórolni! Manapság a bútorfelújítás világában a jóminőségű krétafestékek hódítanak – nem véletlenül. Ezek a festékek sokszor akár az alapozást is kiválthatják, jól terülnek, remekül fednek, gazdaságosak és száradást követően csodaszépen mutatnak. A krétafestékek palettája rendkívül széles spektrumot ölel fel, így a választásunkat is abszolút személyre szabhatjuk.