Nem kell hozzá közgazdász végzettség, hogy észrevegyük milyen virágzó iparágnak számít manapság. A faipar a növekedését, egyértelműen a kielégíthetetlen fogyasztói igényeknek köszönheti. A bútorgyártás során egyre minőségibb, mégis olcsóbb anyagokkal dolgoznak, amit könnyű értékesíteni és van is rá kereslet rendesen.

Egy minőségi bútordarab esetében nem is magát az anyagát kell megfizetni. Általában MDF-ből készül, viszont az ehhez szükséges zsanérok, teleszkópok, tartozékok és más egyéb kiegészítők minősége növeli avagy csökkenti a bútor árakat. A faiparnak számos ágazata van, ezek közül egyet már említettünk, ami a bútorgyártás volt.

Az építőiparban is rengeteg faanyag kerül felhasználásrafaipar

Elég, ha a rönkházakat vesszük alapul. Teljes egészében fából készülnek. Masszív és nagyon mutatós épületnek számítanak, amik a megfelelő kivitelben és méretben kimerítik a luxus fogalmát. Viszont gazdaságos választás a hétvégi házat fából felépíteni. Egy építőanyagkereskedés kínálatában számos formában találkozhatunk faanyagokkal.

Nagyon keresett például a fenyő fűrészáru, hiszen kiváló tetőszerkezetépítő anyagnak számít. Könnyű, mégis jól ellenáll a nedvességnek és a faiparban a kedvező áron beszerezhető termékek közé sorolható. Hazánkban számos építőanyag kereskedés, ahonnan jutányos áron szerezhetünk be fenyő fűrészárut.faipar

A faipar a belsőépítészeti elemekhez is kiváló anyagokat szolgáltat

A fából készült lépcsőkorlát, padló, parketta, nyílászárók rendkívül jó hatást keltenek a természetes megjelenésüknek köszönhetően. A faipar szoros kapcsolatban áll az asztalosiparral. Tulajdonképpen az egyik a másiktól függ. Hogyha csökken a fafeldolgozás mértéke, az negatív hatással van számos más területre, ami az árak növekedéséhez vezethet.

Természetvédelmi szempontból is érdemes megvizsgálni a faipart

Ez a témakör számos kérdést vet el. Milyen hatással van a faipar növekedése a környezetre? A legális fakitermelés menete pontosan megtervezett projekt alapján kell haladjon. Sajnos a hatósági megszorítások ellenére is rengeteg illegális fakitermelés folyik jelenleg is világszerte. Ez gazdasági szempontból negatív hatással van a faiparra, mivel az így kitermelt faanyagok egy része feketén, áron alul kerül értékesítésre.faipar

A faiparból a gépiparnak is hatalmas haszna van

Aki favágónak szegődik, az számíthat rá, hogy kemény fába vágja a fejszéjét. Bár már nem csak fejszével dolgoznak, még láncfűrésszel is fáradságos munkának számít. A logisztikai cégek szintén hatalmas nyereségre tesznek szert a faiparnak köszönhetően, hiszen a kitermelt nyersanyagot el kell juttatni a megrendelőkhöz.